sunnuntai 14. lokakuuta 2018

You don't have to eat less, you just have to eat right.

Pari viikkoa sitten pidettiin pt:ni kanssa sellanen yleinen ravintoanalyysikeskustelu. Tarkoituksena oli siis parantaa ruokavaliotani entisestään. Päällimmäisenä jäi mieleen, että pitää lisätä kasviksia ja hyviä rasvoja.

Tähän mennessä rasvaan liittyneet ruokavaliomuutokset olivat olleet itselleni helppoja: maitotuotteet on vaihdettu rasvattomiin tai mahd. vähärasvaisiin, voin tilalta margariinia (myös leipomisessa), lohta vähintään kerran viikossa ja avokadoa silloin tällöin salaattiin. Helppojen muutosten jälkeen olisikin tavoitteena viedä tätä vielä pikkasen eteenpäin. Ohjeeksi sain että pitäisi pyrkiä syömään punaista lihaa esim. jauhelihaa vain pari kertaa viikossa. Huomasin itsekin kun merkkasin ruokia että jauhelihan rasva hallitsi päivän rasvamakrojani aika tavalla ja siitä oli melkein mahdotonta päästä irti ja laittaa tilalle hyviä rasvoja. Summa summarum; Huonon rasvan lähteet pitää vaihtaa hyvän rasvan lähteiksi, mutta niin että makrot pysyvät about kohdillaan. 

Tässä törmään termiin joka on ollut tuttu jo yläasteen köksän tunneilta asti; tyydyttynyt rasva. Terminä se on mielestäni äärettömän huono, sillä ainakin itselläni tulee ristiriitainen olo siitä että joku asia on tyydyttynyt tai tyytyväinen eli huono. Ikään kuin suomalaiset (tässä tapauksessa suomen kieli) olisivat kaikki tyytyväisiä että asiaa pidetään pahana. Eikö kukaan saisi olla iloinen? Pessimistisyys kunniaan. Ymmärrän että termi viittaa kemiaalisesti prosessoituun, mutta miksi käyttää noin ristiriitaista sanaa? Eikö tätä maata kuvata jo tarpeeksi masentuneeksi auringottomien päivien ja personal spacen takia ilman että se pitää tuoda jopa rasvoihin? Ei hyvä.

No, puhutaan sitten hyvistä rasvoista (tyydyttymättömistä, tsiisus tää on ristiriitaista). Nettikin on pullollaan ohjeita. Hyviä rasvan lähteitä tiivistettynä oliivi- ja rypsiöljy, kala, pähkinät (joita en voi syödä joten pitää olla luova muiden kanssa), jotkut siemenet (esim. chia, pellava), margariini ja AVOKADO <3
Olen keskustelumme pohjalta ruvennut lisäämään taas oliiviöljyä salaattiin, paistanut ilman öljyä/rasvaa ja lisännyt sitä jälkikäteen, lisännyt puuroon chian siemeniä, syönyt enemmän kalaa. Viimeisin näistä ei ole koskaan ollut ongelma koska lähtökohtaisesti tykkään kalasta ja sen mausta, se on vain yleensä kaikista kallein ostos kaupasta.... Töissä sitä on onneksi jossain muodossa aina lounaalla. Avokadoa vähintään kerran viikossa salaattiin, nekin on olleet aika huonoja nyt kaupoissa. Vähärasvaisen jauhelihan löytyminen (10% ollut yleensä alhaisin) on ollut haasteellista, kunnes eilen löysimme Lidlistä 5% jauhelihaa -30% alennuksella! 

Kasviksienkin lisääminen on onnistunut ruokavalioon, tehdään yhä useammin uunikasviksia ja esim. kanaa tai salaattia jossa on paprikaa, porkkanaa, kurkkua jne. Vielä on parantamisen varaa mutta nyt on oikea suunta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Join a pole competition they said, it'll be fun they said

Ja niin se olikin!! Aamulla lähti suunta kohti Raumaa ja Walimon tankotanssikisoja. Eilen oli pakattu kasa eväitä ja kaikki tavarat kahtee...